SZX16

Sztereó zoom kutatómikroszkóp

Az Olympus SZX16 fejlett kutatásokhoz készült. 0.3 maximális numerikus apertúrájával (NA) vezető a sztereomikroszkópok között, aminek köszönhetően 900 vonalpár/milliméteres felbontásra képes. Ez az elképesztő felbontás (és páratlan nagyítás) hatékonyabbá és pontosabbá teszi a munkát, és több információ kinyerését teszi lehetővé a mintákból. Az Olympus SZX16 a sztereomikroszkópok között az egyik legnagyobb zoom aránnyal – 16.4:1 – rendelkezik a piacon. Ennek a fokozatmentes zoomnak és a parfokális objektívek legátfogóbb skálájának (0.5x, 1.0x, 1.6x & 2.0x) kombinációjával az SZX16 lefedi a makroszkopikus és mikroszkopikus nézet közötti tartományt, aminek segítségével láthatóvá válnak a teljes organizmusok és a finom mikroszkopikus struktúrák, például a sejtek is. Ezen felül az SZX16 kimagasló teljesítményű fluoreszcens modullal és környezeti paramétereket szabályozó modullal is bővíthető, csakúgy, mint a digitális kamerák széles választékával. E modulok az intuitív cell* szoftvercsaláddal kiegészítve bármely laboratóriumi munkafolyamathoz rendszermegoldást kínálnak.

Új felbontás
Az Olympus SZX16 0.3 maximális numerikus apertúrája (NA) kiváló, 900 vonalpár/milliméter felbontást biztosít. Ennek köszönhetően ez a sorozat nagyobb rugalmassággal bír, és lehetővé teszi a finom mikroszkopikus szerkezetek, mint például a biológiai sejt alkotóelemek tisztán láthatóságát. Ilyen elképesztő felbontással (és páratlan nagyítással) még hatékonyabbá és pontosabbá tehető a munka, valamint a mintákból sokkal több információ nyerhető.


Fluoreszcencia
A fluoreszcencia detektálási technikák napjainkban fontos szerepet játszanak az organizmusok funkcionális elemzésében. A fejlett optika és a nagy numerikus apertúra (NA) egyik fő előnye, hogy az SZX16 tökéletes fluoreszcencia mikroszkópként használható teljes organizmusok megfigyelésétől egészen az atom részletességű képalkotásig. A pontosan kialakított zoom optika optimalizált nagyításvezérlést tesz lehetővé, ami a fejlett üveg anyagokkal és felületbevonó technikákkal kombinálva jelentős mértékben a teljes rendszer aperturáját. E következtében a hullámhosszak áteresztése és lényegesen magasabb szintű a teljes spektrumra vonatkoztatva. Az alkalmazott üvegnek rendkívül alacsony az autofluoreszcenciája, ami nagy mértékben javítja a kép tisztaságát. Ezen újszerű jellemzők eredményeképp az emissziónál kiváló jel/zaj viszony és magas fluoreszcens jel intenzitás tapasztalható. A fluoreszcens vizsgálatok során ötpozíciós szűrőtárcsa és gerjesztéskiegyenlítő szűrők biztosítják a megfelelő, sokoldalú megvilágítást a tökéletes kis nagyítású, nagy felbontású képalkotáshoz.


Zoom 
Egyszerűen fogalmazva az Olympus SZX16 a piacon jelen lévő sztereomikroszkópok egyik legnagyobb – 16.4:1 – zoom arányával rendelkezik. Ennek kombinációja a nagy numerikus apertúrájú optikával a legjobb képtisztaságot biztosítja bármekkora választott nagyításban, aminek értelmében valóban több látható.


Az alaptól felfelé
Az Olympus SZX2 sorozat egyedülálló LED-es alaprendszere lehetővé teszi az átmenő fényű megvilágítás finom beállítását a világos és sík képek eléréséhez. Az ultravékony, 40 mm-es alappal az SZX2 sorozat tárgyasztal magassága a létező legergonomikusabb. Mindemellett újfajta tárcsa segíti a világoslátóterű, sötétlátóterű és ferde megvilágítás egyszerű kiválasztását és szabályozását. A hosszú élettartamú LED-ek nem melegítik a tárgyasztalt és a mintát, ezáltal jelentősen javítják a rugalmasságát mind a kutatási és fejlett rutin élettudományi, mind az anyagtudományi sztereomikroszkópiában.


Tökéletes ferde megvilágítás
A legtöbb sztereomikroszkóp tükrök használatával hozza létre a ferde megvilágítást, ami egyenetlen és inkonzisztens kontrasztot eredményezhet a látómezőben. Az SZX2 LED-es megvilágító rendszere vékony lamellákból álló finom fényzár rendszer alkalmazásával ultrapontos és teljesen egyenletes ferde megvilágítást hoz létre. Ezek az egyedülálló rendszerrel az átlátszó minták ugyanannyira kontrasztosan láthatóak a teljes látómezőben. 


Korrekciós gyűrű
A Petri-csészében elhelyezett minták víz alatti megfigyelése során általában csökken a képélesség, így nagyobb nagyításokban rendkívül megnehezíti a pontos munkát. Ezt a jelenséget a Petri-csésze fedél, a víz és a levegő különböző törési mutatói által okozott aberráció idézi elő. Ennek leküzdésére az Olympus korrekciós gyűrűt vezetett be, amely lehetővé teszi az objektívlencse finom mozgatását az eltérések kompenzálásához. Sztereó mikroszkópon ez az első ilyen funkció.


3.5x - 230x nagyítás egyetlen egyszerű mozdulattal! 
A legnagyobb varratmentes zoom arány és a parfokális objektívek legátfogóbb választékának (0.5x, 1.0x, 1.6x és 2.0x) kombinálásával az SZX16 mikroszkóp makroszkopikus nézetből mikroszkopikus nézetbe kalauzolja a felhasználót.


Végtelen vizuális kényelem
Az SZX2 sztereomikroszkópok fejlett Olympus ComfortView okulárjai jelentősen nagyobb tartományú szemmozgást tesznek lehetővé a 3D képek megtekintéséhez, így a rövid és hosszú távú használat is sokkal kényelmesebb. Ennek köszönhetően könnyebben alkotható sztereo kép, aminek eredményeképpen kevésbé erőlteti a szemet.


Ergonómia
Az Olympus hisz abban, hogy az ergonómia nem kiegészítés, ezért minden mikroszkóp a felhasználói kényelem figyelembe vételével készül. Ennek eredményeképpen minden kezelőszerv egyszerűen használható, és az olyan tulajdonságok, mint a ComfortView okulár és alacsony tárgyasztal magasság jelentősen csökkentik az igénybevételt. Az Olympus 5° és 45° között (vízszintes pozíció irányába) beállítható megfigyelő tubust is kínál olyan esetekre, amikor a sztereomikroszkóp használata különböző magasságokban történik.

Nagysebességű képalkotás
A sokoldalú SZX2 sorozat a minták dokumentálására és digitális élőkép megjelenítésére alkalmas. Az SZX2 sztereomikroszkópok trinokuláris fej felszerelésével, és az objektív tengelyirányú képalkotási útvonalon történő mozgatásával függőleges képet ad a mintáról. Olympus DP72 hűtött digitális kamera csatlakoztatásával nagyon rugalmas képalkotó állomást alkot. Alkalmas nagyfelbontású dokumentálásra (12.8 megapixelig) és nagysebességű színes vagy monokróm élőképalkotásra. A fejlett interfész kiváló színreprodukciót tesz lehetővé, és nincs látható színeltolódás a minta mozgatása közben.