MVX10

MVX10 MacroView - egy önálló osztály

A kutatók nem csak a sejtek szintjén kíváncsiak a gén expresszió és fehérje funkció hatásaira, hanem a szövetek, szervek és szervezet szintjén is. Ennél fogva a kutatási alkalmazások számos területén olyan szervezeteket használnak biológiai modellként in vivo tanulmányokhoz, mint például a C. elegans (hengeres féreg), Drosophila melanogaster (bormuslica), Danio rerio (zebrahal), Xenopus leavis (afrikai karmosbéka), Mus musculus (egér) vagy az Arabidopsis thaliana növény (lúdfű). A fluoreszcencia technikák idálisak ezeknek a szervezeteknek a megfigyelésére, mivel roncsolásmentesek, és hosszú időn keresztül is végezhetőek. 
Az ép szervezetek fluoreszcencia megfigyeléshez tökéletes mikroszkópnak a legkisebbtől a legnagyobb nagyításig maximális detektálási hatékonysággal, nagy átfogású zoommal és nagy numerikus apertúrával kell rendelkeznie ahhoz, hogy a szervek, szövetek vagy akár sejtek finom részleteinek felbontására alkalmas legyen. Az Olympus MVX10 MacroView mikroszkóp mindezeket a tulajdonságokat számos más egyedülálló funkcióval egyesíti, így áthidalja a makroszkopikus és mikroszkopikus megfigyelés közötti űrt, és ennél fogva páratlan fényerőt, felbontást és pontosságot garantál.

Az MVX10 optikai koncepciója

A sztereomikroszkópok eddig a kis nagyítású fluoreszcencia megfigyelés eszközei voltak. Két zoom optikai útvonal – egy a bal és egy a jobb szemnek - képezi a sztereoszkopikus hatás alapját. Ez az optikai koncepció előnytelen a gyenge fluoreszcencia jelek megfigyelése és képalkotása szempontjából, mivel az optikai útvonalakra az objektív által összegyűjtött fénynek csak a fele jut, így a teljes fényerő jelentősen csökken. Az Olympus MVX10 MacroView nagy átmérőjű, egyszeres zoom optikai útvonallal rendelkezik, amely egyedülálló fénygyűjtő hatékonyságra és felbontásra optimalizált bármilyen nagyítás esetén. - Az MVX10 a teljes organizmusoktól egészen a sejtek szintjéig alkalmas a fluoreszcencia megfigyelésére.
Az MVX10 azonban ennél többet tartogat. A szemmel végzett megfigyelés fényútvonalában egyedülálló pupilla elkülönítő mechanizmus helyezkedik el. Sztereoszkopikus hatása nem olyan jelentős, mint a klasszikus sztereomikroszkópoknál, ugyanakkor számos megfigyelésre alkalmas. Vagyis egyetlen csúszókapcsoló elmozdításával a legnagyobb hatékonyság és sztereó megfigyelés érhető el egyetlen rendszerrel.


Fluoreszcenciához ajánlott
Valamennyi optikai összetevő és a fényút tervezésének kombinációja hozzájárul a  az MVX10 rendkívüli fluoreszcencia teljesítményéhez. A nagy átmérőjű egyszeres-zoom optikai út egyedülálló hatékonyságú fénygyűjtésre optimalizált.
A legújabb technológiák és új anyagok alkalmazásának köszönhetően az MVX10 objektívek autofluoreszcenciája közel nulla. Mindez és a nagyon nagy numerikus apertúrák kimagaslóan jó jel-zaj arányt (S/N) eredményeznek, így kiváló kontrasztot biztosítanak a megfigyeléshez.

Fluoreszcencia berendezések
Az új bevonatolási technika jóvoltából az Olympus HQ szűrőket kivételes élmeredekség és nagyon alacsony autofluoreszcencia jellemzi.
Mindegyik szűrőkocka képes a szórt fény elnyelésére.
A fénygyűjtő képesség hatékonyságát aszferikus fluoreszcencia gyűjtőlencse maximalizálja, amely minimális intenzitásveszteség mellett gyűjti össze a fényt.


Egyedülálló objektív választék
Az MVX10 a sztereomikroszkópokkal azonos munkatávolságot és nagy látómezőt biztosít, azonban jóval nagyobb felbontásra képes az objektívek nagyobb numerikus apertúrájának (NA) köszönhetően. A kifejezetten az MVX10 mikroszkóphoz készült 0,63x, 1x és 2x plan apokromatikus objektívek biztosítják a legjobb képminőséget. Mindhárom objektív sík-korrigált, hogy a legsíkabb képet adják, és nagy áteresztőképességet mutassanak az infravörös tartomány alsó határáig, valamint kiválóan korrigáltak a kromatikus aberrációra. Mindez nagyfokú rugalmasságot eredményez a hatékony, gyors és pontos fluoreszcencia megfigyeléshez, szűréshez és képalkotáshoz — kis és nagy nagyításban is.


Makroszkópiától a mikroszkópiáig
A 2 pozíciós objektívrevolver 0.63x-os és 2x-es nagyítású objektívekkel 31x-esig növeli az alkalmazható zoom tartományt.
Az objektívek parfokálisan korrigáltak, így az objektívváltás utáni újrafókuszálás nagyon gyorsan és egyszerűen elvégezhető. Mindössze kismértékű finom fókuszállítás szükséges az optimális fókuszpozíció visszaállításához, így varratmentes váltást tesz lehetővé makroszkopikus és mikroszkopikus nézet között. A 2x-es nagyítású objektív korrekciós gyűrűjével a minta közegétől függetlenül állítható be a képminőség. 


Higgyen a szemének: testreszabott rendszermegoldások az Olympustól
Az Olympus képalkotó rendszermegoldásai mindig gondoskodnak a lehető legjobb eredmények eléréséről. A nagy érzékenységű, dinamikus kamerák a leggyorsabb és legnagyobb pontosságú képfelvételt biztosítják. Az intuitív Olympus cell* szoftvercsalád lehetővé teszi a funkciók és kísérleti paraméterek egyszerű vezérlését, beleértve a képek feldolgozását és elemzését is. A rendszerek támogatják a minták  hosszan tartó megfigyelését is, ami körültekintő környezeti szabályozást és tartozékok, például fűtött tárgyasztal hozzáadását igényli.