Szolgáltatásaink

Fejlesztés

Speciális alkatrészek, optikai illesztő adapterek tervezését és gyártását megrendelőink igényeinek megfelelően tervezzük meg és gyártjuk le.
Képfeldolgozó rendszerek hardveres és szoftveres kiépítését megtervezzük a már meglévő optikai készülékéhez, vagy a megvásárolni kívánt berendezéshez egyaránt. Termékeink között megtalálhatóak a legegyszerűbb cmos, ccd kameráktól a digitális fényképezőgépeken át (kompakt és SLR) a professzionális kamerákig szinte minden eszköz és a hozzá megfelelő optikai adapterek illetve képfeldolgozó szoftverek is, melyeket megrendelőinknél a helyszínen installálunk és kalibrálunk is.

Szaktanácsadás

Cégünk vállalja a mikroszkóp beszerzéssel, bővítéssel kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolását mind műszaki, mind felhasználói igényeknek megfelelően. Minden esetben tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket a soron következő beruházásaikkal kapcsolatos előnyökről és hátrányokról.
Széleskörű gyakorlati tapasztalataink alapján megfelelő tanácsokat tudunk adni szinte minden alkalmazási területen dolgozó szakembernek az általa megvásárolni kívánt termékkel kapcsolatban, illetve arról, hogy milyen készülékkel tudja megvalósítani az adott feladatok megoldását a saját munka területén. Igyekszünk az adott szakmai feltételeknek legmegfelelőbb eszközök kiválasztásában segíteni, még abban az esetben is, ha a terméket nem cégünktől szerzi be, ha az, valóban megfelelő műszaki tartalommal rendelkezik, és minősége megfelel az elvárásoknak.

Karbantartási stratégiák a teljes élettartam menedzsment szemszögéből (ISO/IEC 15288 sz.)

Alapszabály a mikroszkópok karbantartásával kapcsolatban:

Minden mikroszkóp felépítésénél, funkciójánál fogva, rendszeres karbantartást igénylő eszköz. A karbantartások közötti idő intervallumokat csak a felhasználás körülményei befolyásolhatják, de ez nem ok a karbantartások nélkülözésére.

A karbantartási stratégiákat három fő csoportra oszthatjuk:

  • Hibaelhárító karbantartási stratégia
  • Merev ciklusú karbantartási stratégia
  • Állapotfüggő karbantartási stratégia

A teljes élettartam menedzsment a mikroszkóp teljes élettartamára vonatkozik, amely magába foglalja azokat a feladatokat, amelyeket a felhasználónak a készülék élettartama alatt kell megtennie ahhoz, hogy az általa használt berendezés megbízhatósága a teljes használati idő alatt maximális legyen. Ezen feladatok közé tartozik a megfelelő karbantartási stratégia megválasztása, alkalmazása, az ezzel járó költségek tervezése és a mikroszkóp felhasználási területe, igénybevételi szintjének figyelembe vétele mellett. 
A teljes élettartam menedzsment elsődleges feladata közé tartozik, annak mérlegelése, hogy az adott feladatra milyen felépítésű, megbízhatóságú készüléket szán. A jó mikroszkóptípus megválasztása optimalizálja a fenntartási költségeket, szavatolja a minőségi munka elvégezhetőségét és minőségét. 

Amikor az adott feladathoz mikroszkópot kell választani, figyelembe kell venni azokat a munkakörülményeket, amelyek a készülék élettartamát jelentősen csökkenthetik. Ilyenek lehetnek például az olajos, poros vagy száraz klimatizált munkaterületek, illetve azok a gyártó sorok ahol több műszakban folyik a termelés. A fenntartási költségek tervezésekor az ilyen tényezőket is figyelembe kell venni. 

Olajos munkaterület esetén a mikroszkópok élettartamát jelentősen csökkenti az optikai meghibásodás. Az ilyen típusú hibák legtöbbször gyártó sorokon kihelyezett készülékeknél figyelhetők meg, például CNC forgácsoló üzemekben. A karbantartásra fordított költségek olajos környezetben duplájára nőhetnek egy tiszta normál laboratóriumi munkaterületre helyezett mikroszkóp karbantartási költségeihez képest. A készülék élettartama még rendszeres karbantartás mellett is 2/3-ára csökkenhet. Az ilyen területen lévő készülékek selejtezését legtöbbször a véglegesen sérült, vagy szennyezett optikák cseréjének költségei indokolják, nem pedig a mechanikai kopások.

Poros munkaterületen a meghibásodások okait a por összetétele határozza meg, amelyet az adott munkaterületen folyó termelés technológiája jelentősen befolyásol. Ilyen lehet például a magas fémtartalmú (gépgyártás) vagy finom üvegpor (üveggyártás). Erősen poros munkaterületen a meghibásodások fajtái lehetnek optikai (karcos, kopott optikák), mechanikai (berágódás, kopás a mozgó alkatrészek között), elektromos (portól eltömődött, túlmelegedett tápegységek). Poros munkaterületre kihelyezett készülékek rendszeres karbantartás mellett hosszú ideig üzemeltethetőek megbízhatóan. A munkakörnyezet szennyezettségétől függően kell a megfelelő karbantartási stratégiát alkalmazni.

Száraz, klimatizált munkaterületen leggyakrabban, csak mechanikai eredetű meghibásodások keletkeznek. Ennek oka a folyamatos nagy tisztaságú, száraz légelszívás. Az ilyen környezet mindig tiszta, de a mikroszkópok kenőanyagai az előírtnál hamarabb száradnak ki, ezáltal javítási munkára a vártnál sűrűbben kell számítani.  Megfelelő karbantartási stratégia mellett a száraz környezetben működő mikroszkópok élettartama, akár duplájára is növelhető.

A megfelelő karbantartási módszerek megválasztásával a mikroszkóp megbízható működése a teljes élettartam alatt jól menedzselhető. Fontos a mikroszkópokat érő terhelések és igénybevételek elemzése, így a fenntartási és karbantartási költségek tervezhetővé válnak, ezáltal csökkentve a nem kívánt állásidőket és növelve a használati időt. 

A mikroszkópokat érő terhelések elemzésénél figyelembe kell venni az emberi tényezőt. A terhelések egyik fontos tényezője a felhasználó személyzet képzettsége. A készülékek élettartamának megnöveléséhez sokban hozzájárul a megfelelően szakképzett munkaerő. Folyamatos képzéssel elkerülhetővé válnak a váratlan meghibásodások (alkatrésztörés, kopás), a szakértelem hiányából adódó leállások. Megfelelően képzett dolgozó, a műszak megkezdésekor, maga állítja be a mikroszkópot, amin dolgozik, és felelősnek érzi magát a munkaeszköz iránt, ezáltal munkájának minősége is jobb lesz.
A modern karbantartási filozófiák alkalmazása lehetővé teszi a berendezések hatékony és gazdaságos üzemeltetését, beleértve az ezzel kapcsolatos elemzések és képzések megvalósítását, végrehajtását.

A felhasználó által megtehető ápolási tevékenységek:

  • A munkaterület tisztán tartása 
  • A mikroszkóp megóvása külső sérülésektől 
  • Az optika megóvása bárminemű szennyeződéstől 
  • Külső szennyeződések eltávolítás puha pamut ronggyal és alkohol segítségével 
  • Használat után minden esetben porvédő huzattal kell letakarni a mikroszkópot 
  • Meghibásodás esetén kerülni kell az önálló javítást
Mikroszkópok tárolása:

Mikroszkpok tárolása

ISO

Cégünk  MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány követelményeinek megfelelő minőségirányítási rendszerben végzi munkáját, ezzel biztosítva ügyfeleink részére a megbízható és minőségi szolgáltatást.


Karbantartási műveletek